Детската градина- необходим етап в развитието на детето

 

 

Ако до този момент детето ви е не е посещавало ясли, то с навършването на 3 годишна възраст изниква въпросът дали да продължавате да го гледате ( вие или някой друг) у дома, или да го запишете на детска градина. Съмненията на много майки са свързани първо с притеснението как детето ще се приспособи към тази голяма промяна; после идват страховете от постоянни настинки, боледуване, неприличните думички и пр.

Хубаво е да се отбележи веднага, че за разлика от подобни детски заведения в други страни, в България детските градини не са само място за отглеждане на децата в отсъствието на техните родители. Те са центрове за ранно възпитание и образование на децата след 3 годишна възраст, които имат собствени програми на обучение, одобрени от Министерството на просветата. Най-общо, целите на обучението в детските градини са: изграждане на умения у детето да се обслужва самостоятелно; усъвършенстване на езиковите умения чрез разучаване на песнички, стихотворения и приказки; физическо развитие ( гимнастика); развиване на естетическите възприятия чрез занимания по музика и рисуване; усвояване на основни понятия на ежедневието и външния свят, като времето, сезоните, смяната на деня и нощта, ориентиране в пространството. Детските градини обикновено предлагат и редица допълнителни занимания, като плуване, английски, бойни изкуства, народни танци. Така че, давайки детето си на детска градина, вие не просто осигурявате гледането му извън дома, но и го включвате в една образователна програма.

Кои са позитивните страни на това отделяне от дома и родителите?

Приблизително до 3 годишна възраст детето е имало изключителна нужда само от вас, родителите, и от близките си роднини. Сега, обаче, то се интересува все повече от заобикалящия го свят и от своите връстници. Склонно е да се отдели от вас за известно време. Започнало е да прави много неща само- да се храни, да изкачва и слиза по стълбите, да ходи до тоалетната. В детската градина то ще се научи как да общува с други деца, ще завърже първите си приятелства. Докато у дома е било център на вниманието, тук то е поставено наравно с другите деца; похвалите и наказанията го представят в определена светлина пред другарчетата му и съответно имат по-различно въздействие от това у дома. Ще откриете как бързо усвоява умения, които е възприемало неохотно, докато е било с вас вкъщи. Поощрявано от съревнованието с връстниците си, то ще се научи по-бързо да се обслужва само, да се храни и облича. Много често едно злоядо у дома дете “прояжда” в детската градина. Това се дължи отново на желанието му да прави каквото другите правят и на различната обстановка.

Проблеми през първите седмици

Много малко са децата, които не срещат никакви проблеми при постъпването в детско заведение. Дори и най-общителното дете ще бъде леко стъписано и уплашено пред перспективата за първи път да се озове сред съвсем непознати хора. Трябва да бъдете подготвена за реакциите на детето си и да ги посрещнете спокойно и твърдо. На първо място, необходимо е да сте му говорили предварително и да сте му обяснили промяната, която ще настъпи в живота му. Хубаво е това да не става в последните няколко дни, а поне няколко седмици преди постъпването в детската градина. Изтъквайте позитивните страни на пребиваването му там, присъствието на много деца на неговата възраст, и непременно подчертавайте, че то ще прекарва там само част от деня, а останалото време ще бъде с вас. Най-добре през първата седмица родителите да водят детето, а не баби и дядовци. Подгответе се за своеобразното “представление”, което вашето момиченце или момченце най-вероятно ще ви поднесат ако не на първия, то на втория ден. Почти задължително ще има много плач, увисване на ръката ви, тръшкане на земята, сърцераздирателни викове “ Мамо, не ме оставяй!” и “ Искам мама!!!”. Ако вътре в себе си не сте уверена в правилността на решението си да го давате в детска градина, ако не си давате сметка, че това са нормални временни реакции, които ще отминат бързо, вие само ще затрудните процеса на адаптация. Със своето притеснение вие само подавате сигнали на детето, че има за какво да се тревожи. Опитайте се да съкратите ритуала на раздялата и да си тръгвате веднага, щом детето ви е готово да влезе в групата. С нищо няма да му помогнете, ако продължавате да стоите, да давате “предпоследна” целувка, да обещавате отново и отново, че ще го вземете първо и т.н.

Нормалната адаптация към детската градина може да продължи от една седмица до 1 месец. Понякога, обаче, дори и след този период децата продължават да страдат и да не желаят да посещават детската градина. Обърнете внимание, ако детето ви системно не се храни през деня в детската градина, ако е постоянно потиснато, ако се появят и други признаци на стрес, като събуждане и плач през нощта, напикаване, агресивни изблици. В такъв случай трябва да помислите дали причината не е в самата детска градина. Разпитайте детето какво мисли за неговите учителки, за децата в групата; разговаряйте със самите учителки, как те възприемат детето ви, говорете и с другите майки. Понякога детето просто не попада на вярното за него място. Тогава една смяна на детското заведение често решава проблема.

Детската градина е един необходим етап в развитието на детето. Детето ви навлиза в обществото на своите връстници и започва да усвоява постепенно навиците на социалния живот. Така то ще бъде по-подготвено за постъпване в училището.

Милена Златарова


Пълен списък на държавните и частните градини в София можете да прочетете на сайта " БГ Мамма" в раздела " За каките и батковците".
======
[Начало] [Растеж на вашето бебе] [Здраве][ Психология на децата [Момче или момиче] [Бъдеща мама ][Новини] [Магазини] [Малки обяви ] [Форум] [ Книга за гости] [Пишете ми]